Κάστανα Κρήτης

Στην Κρήτη τα κάστανα είναι μια ευλογία. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Κρήτη το μοναδικό μέρος όπου υπάρχουν καστανιές και οι άνθρωποι ζουν από αυτές, τις καλλιεργούν και ενισχύουν το εισόδημα τους. Αναφερόμενοι στις ιστορίες των γεροντότερων κατά τη διάρκεια της κατοχής και συγκεκριμένα στο χωριό Παλιά Ρούματα Χανιών, εκ στόματος του γεωργού Σπύρου Ρενιέρη, οι άνθρωποι έφτιαχναν ακόμη και ψωμί. Συγκεκριμένα επειδή δεν έσπερναν τα χωράφια αφότου έπεσαν οι Γερμανοί στην Κρήτη. Οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή και έτσι συνέλεγαν τον ευλογημένο καρπό της καστανιάς όπου κάθε χρόνο ήταν και περισσότερος χωρίς καμία φροντίδα, χωρίς λίπασμα, κοπριά, κλάδεμα και ράντισμα κλπ. Όσο μεγαλώνει μια καστανιά τόσο περισσότερα κάστανα κάνει, έτσι οι άνθρωποι έπαιρναν την περίοδο του πολέμου απλόχερα από τα δέντρα τους, τους καρπούς των κάστανων και χωρίς να έχουν άλλη επιλογή έφτιαχναν καστανάλευρο το οποίο το ανακάτευαν με το λιγοστό αλεύρι - αν βρισκόταν - από διάφορα φυτά όπως : λαθούρι, βίκο, ταΐ (βρώμη), σίκαλη, κριθάρι και ελάχιστο σιτάρι.

Η καστανιά μας δείχνει αν τα εδάφη είναι όξινα και αν κρατάνε νερά, γιατί είναι φυτό υδροχαρές. Ακόμη βλέπουμε τις αρχαίες καστανιές ως δέντρα δείκτες για το που υπήρχαν κάποτε πηγές και τώρα έχουν χαθεί. Αλλά τα δέντρα αυτά συνεχίζουν να ζουν παρόλο που έχει μειωθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και έχουν εξαφανιστεί τα επιφανειακά νερά - πηγές από τις ρίζες τους διότι εκείνες είναι πλέον αρκετά βαθιές με το πέρασμά των αιώνων. Τα δέντρα αυτά είναι χιλιάδων χρόνων και συνεχίζουν να ζουν και να καρποφορούν.

Στο μικροκλίμα της περιοχής των Παλιών Ρουμάτων συναντάμε καστανιές δίπλα σε πορτοκαλιές, αβοκάντα, λεμονιές, μπανανιές, ελιές, μηλιές, αχλαδιές, αμπέλια, κυδωνιές, μουσμουλιές, κερασιές κ.α. Κάτι που είναι πολύ παράξενο διότι κάποια φυτά όπως η μπανάνα, η λεμονιά και η πορτοκαλιά, θέλουν γλυκό κλίμα και χαμηλό υψόμετρο ενώ η καστανιά χρειάζεται ηπειρωτικό κλίμα πολύ κρύο και μεγάλο υψόμετρο. Αυτό είναι ένα από τα θαύματα της βιοποικιλότητας του βουνού Αποπηγάδι.

Οι βοτανολόγοι ψάχνουν ακόμα αν η καστανιά είναι αυτόχθονο γηγενές φυτό της Κρήτης ή το έφεραν με το εμπόριο από την αρχαία Μινωική εποχή στην Κρήτη. Επειδή υπάρχουν δέντρα χιλιάδων χρόνων στην Κρήτη , δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο παραπάνω ερώτημα.

Τα κάστανα σαν φαγητό είναι εξαιρετικά! Αφού μπορούν να συνδυαστούν πράγματι με οτιδήποτε άλλο. Με θαλασσινά και ιδιαίτερα με το χταπόδι, με κρεατικά, με σούπες με όσπρια , δημητριακά, με σαλάτες κ.α. Ακόμα το ανώτερο φαγητό που μπορεί να δοκιμάσει κανείς είναι τα σκέτα κάστανα με κρεμμύδια, ντομάτα ,δάφνη και κανέλα(στιφάδο). Τότε φαίνεται όλη η νοστιμιά αυτού του καρπού, κάποιοι λένε ότι είναι σαν να τρως λαγό και κάποιοι ότι είναι πολύ ανώτερα από το κρέας... Ακόμα φτιάχνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ως γλυκό και είναι θαυμάσια βραστά ή στα κάρβουνά...

Πηγή: http://www.peliti.gr/pages/kastana.htm

 

 

Κάστανα Στιφάδο

 

Υλικά : Κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρι) 0.500 γρ. κάστανα 0.500γρ, ντομάτες φρέσκιες 3-4 τεμ περασμένες από τον τρίφτη ,κρασί κόκκινο 250 ml ,δεντρολίβανο 1 κλαδάκι, ντοματοπολτό 1κουταλακι του γλυκού, δάφνη 2 φύλλα, λίγο μπαχάρι και λίγο γαρίφαλο, 1 κρεμμύδι περασμένο από τον τριφτή ,ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας, αλάτι, πιπέρι.

 

Εκτέλεση:

 

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι που έχουμε περάσει από τον τρίφτη, το σβήνουμε με το κρασί όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος , εκτός το κρεμμύδι (κοκόρι ) και τα καστανά, το αφήνουμε να βράσει έως ότου μείνει το μισό και μετά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και μετά από λίγο τα καστανά καθαρισμένα

Πηγή: http://cretagastronomy.maich.gr/lang/el/2009/05/chestnuts-stew/

Tags:


© 2017 - Aoritiko