Κουραμπιέδες Ιωσηφίδη

Ίσως οι καλύτεροι κουραμπιέδες!

Με πιθανή καταγωγή από τη Μικρά Ασία και με τουρκικό όνομα, που δυστυχώς αγνοούμε τη σημασία του, οι κουραμπιέδες αποτελούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα αγαπημένο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους.

Το σχήμα τους είναι μισοφέγγαρο, αλλά με τις ανάγκες της εποχής δημιουργήθηκαν οι μπουκίτσες, για να δίνουν σε αυτούς που τα γεύονται μια πιο μικρή δόση γλυκύτητας. Η κατάλευκη όψη τους από τη ζάχαρη άχνη σε προκαλεί να το δοκιμάσεις, ενώ στη πρώτη δαγκωνιά, η ξεροψημένη γέμιση σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, ικανοποιούν τον ουρανίσκο σου με τη γλυκιά του γεύση.

Κουραμπιέδες... με διαφορά

Τα πεντανόστιμα αυτά γλυκά δύσκολα έμειναν ως «επτασφράγιστο μυστικό» και γρήγορα έγιναν γνωστά σε πολλούς μαστόρους της ζαχαροπλαστικής σε όλη τη χώρα. Ειδικά, στην περιοχή της Ν. Καρβάλης, πολλοί ζαχαροπλάστες έσπευσαν να «αντιγράψουν» την συνταγή των κουραμπιέδων, τους οποίους παράγουν καθημερινά στα εργαστήριά τους, χειμώνα- καλοκαίρι.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά στους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης είναι τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα στη γέμιση του κουραμπιέ. Οι δεινοί ζαχαροπλάστες υποστηρίζουν ότι θέλουν λίγη προσοχή στο ψήσιμο, να μην ξεροψηθούν πολύ, για να παραμείνουν αφράτοι. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η μίξη αγελαδινού και κατσικίσιου βουτύρου δίνουν στους κουραμπιέδες μια πιο λεπτή γεύση.

Ο κ. Ιωσηφίδης μας λέει ότι «τα αγνά υλικά, το καλό ψήσιμο, οι σωστές αναλογίες και φυσικά το ολόκληρο καβουρδισμένο αμύγδαλο είναι αυτά που κάνουν τον κουραμπιέ ξεχωριστό και νόστιμο».

http://www.nline.gr/?p=539© 2017 - Aoritiko