Πιθάρι κομποστοποίησης

Ένας όμορφος κήπος στο μπαλκόνι μας!


Πρόκειται για ένα άοσμο και καλαίσθητο κεραμικό κομποστοποιητή οργανικών υπολειμμάτων που συνδυάζει τη υψηλή τέχνη της κεραμκής των πιθαριών Θραψανού και τη δράση των γαιοσκωλήκων, παράγοντας υγρό οργανικό λίπασμα.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε το πιθάρι κομποστοποίησης;

Με το πιθάρι κομποστοποίησης έχουμε στο μπαλκόνι μας ένα μικρό οικιακό κήπο για καλλωπιστικά φυτά, λαχανικά, βότανα ενώ παράλληλα πετυχαίνουμε την ανακύκλωση και την ωφέλιμη χρήση του σημαντικού όγκου των οικιακών απορριμμάτων. Το άοσμο φυσικό λίπασμα που παράγεται σε συμπυκνωμένη υγρή μορφή μπορείτε να το χρησιμοποιήσουμε για την λίπανση άλλων φυτών.

 

 

Τι μπορούμε να ρίξουμε στο πιθάρι;

 

Οτιδήποτε οργανικό. Λαχανικά, αγριόχορτα, γκαζόν, φλούδες από φρούτα και λαχανικά, ψωμί, όσπρια, ζυμαρικά(ωμά), τσόφλια αυγών, υπολείμματα από καφέ και τσάι, στάχτη αλλά ανά διαστήματα και με μέτρο. Για τη σωστή λειτουργία του πιθαριού, όμως, πρέπει να αποφεύγουμε το αλάτι, το ξύδι, τα λίπη και τα έλαια, τα μαγειρεμένα φαγητά, τα ζωικά υπολείμματα, τα γλυκά, τις όξινες ύλες όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια και φυσικά τα χημικά τοξικά.

 

Πως λειτουργεί;

Στο εσωτερικό του πιθαριού υπάρχει ένας διάτρητος κάδος όπου καταλήγουν τα οργανικά υπολείμματα που ρίχνουμε, μέσω του ανοίγματος που είναι τοποθετημένο στο επάνω μέρος. Περιμετρικά του κάδου υπάρχει φυτόχωμα όπου ζουν και αναπαράγονται οι γαιοσκώληκες-κομποστοποιητές. Κάτω από τον κάδο των υπολειμμάτων υπάρχει ένα οριζόντιο διάφραγμα που φιλτράρει το εμπλουτισμένο με τα θρεπτικά συστατικά της κομποστοποίησης νερό του ποτίσματος που καταλήγει τελικά στη δεξαμενή υγρού λιπάσματος στο κάτω μέρος του πιθαριού.Από τη βρύση που είναι τοποθετημένη εξωτερικά στο πάτο του πιθαριού, παίρνουμε το υγρό λίπασμα και ποτίζουμε τα φυτά του πιθαριού. Έτσι επιτυγχάνουμε την συμπύκνωση θρεπτικών συστατικών στο υγρό λίπασμα, το οποίο είναι έτοιμο για χρήση κάθε 15 ημέρες λειτουργίας. Το συμπυκνωμένο πλέον υγρό λίπασμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την λίπανση του κήπου μας ή να το αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση.

 

Η μόνη φροντίδα που χρειάζεται είναι η προσθήκη νερού ανά αραιά διαστήματα στην ειδική υποδοχή στο κάτω μέρος του.

 © 2017 - Aoritiko