Χοχλιοί - Πότε μαζεύονται

σελ. 184 «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα»

 

Οι χοχλιοί μαζεύονταν μόνο κατά τα πρωτοβρόχια (την πρώτη βροχερή ημέρα), όταν ‘σέρνονταν’ ξανά ύστερα από την καλοκαιρινή τους νάρκη.

Αυτοί όμως έπρεπε να καταναλωθούν πολύ γρήγορα, δεν μπορούσαν να αποθηκευτούν. Από τότε και μετά η συλλογή σταματούσε. Πίστευαν ότι οι χοχλιοί που μαζεύονταν τότε ήταν άνοστοι(και δεν είχαν άδικο αφού οι χοχλιοί έχουν αδυνατίσει μετά την καλοκαιρινή τους νάρκη). Η λαϊκή σοφία βρήκε αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει τους χοχλιούς, αφού κατά τους χειμερινούς μήνες βρίσκονται στην περίοδο αναπαραγωγής.(δυστυχώς σήμερα η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση στον πληθυσμό των σαλιγκαριών αφού μπροστά στο κέρδος πολλοί δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση της συλλογής τους κατά την αναπαραγωγική περίοδο: από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο).

Η συλλογή άρχιζε πάλι τις νύχτες του Φλεβάρη και του Μάρτη αλλά και κατά τις ημέρες της ανοιξιάτικης βροχής, οπότε ‘σέρνονται’ προς αναζήτηση τροφής. Οι βραδινές έξοδοι με τα λυχνάρια ήταν καθημερινό φαινόμενο σε όλη την Κρήτη. Το καλοκαίρι επίσης μάζευαν χοχλιούς τους ‘γυρευτούς’ επειδή τους αναζητούσαν κάτω από θάμνους, σε ρίζες μεγάλων δένδρων και κάτω από πέτρες.© 2017 - Aoritiko